Kananmunan säilytys ja säilyvyys

Tärkeintä kananmunien säilytyksessä on, että niiden säilytyslämpötila ei vaihtele. Tämän vuoksi esimerkiksi jääkaapin ovi ei ole paras mahdollinen paikka.

Kananmunia voidaan pitää joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä, mutta niitä suositellaan säilytettävän viileässä. Ideaali lämpötila on 10 – 14 °C.

Mikäli kananmunan kuori särkyy, käytä muna heti tai hävitä se. Kuoren tehtävä on nimittäin suojata kananmuna pilaantumiselta. Kananmunia suositellaan säilytettävän omassa kennossaan, sillä se suojaa niitä makujen ja hajujen tarttumiselta sekä rikkoutumiselta.

Kuinka kauan kananmuna säilyy

Kananmunat säilyvät usein reippaasti parasta ennen -päiväystä pidempään, kun niitä säilytetään oikein. Niiden rakenne saattaa hiukan muuttua, mutta ne voivat olla silti käyttökelpoisia. Kananmunapakkaukseen merkitty parasta ennen -päiväys on 28 vuorokautta muninnasta.

Mistä tiedän onko kananmuna käyttökelpoinen

Pilaantuneen munan haju on niin epämiellyttävä, että sen tunnistaa helposti haistamalla. Jos tuoksu on normaali, muna on käyttökelpoinen.

Munan tuoreutta voi testata laittamalla kananmuna kellumaan veteen. Tuore muna painuu vesiastiassa pohjaan. Kun kananmuna ikääntyy, siitä alkaa haihtua nestettä ja kuoren alle jää enemmän ilmaa, jolloin muna jää todennäköisemmin kellumaan. Jos muna jää pinnalle, se ei ole pilaantunut, vaan kelluu ilman osuuden takia.

Lähde: DAVA Foods Oy